Het strand van Den Helder bestaat uit totaal 7km strand

Wat doen wij?

Tekst nog in te vullen hier …

Strandposten

Post Duinoord

2018

Post Zandloper

Post Julianadorp

2016

Informatieve videos

Gevaren van de zee

Het zwemmen en baden in zee kan levensgevaarlijk zijn als je de gevaren niet kent.
Het belangrijkste gevaar is de stroming. De stroming is sterk afhankelijk van de wind en het getijde. Hierdoor is de stroming steeds weer anders. De stroming is doorgaans sterker dan een persoon, er tegen in zwemmen heeft daardoor geen zin.
Zwemmen in de buurt van de golfbrekers is gevaarlijk, omdat de stroming altijd richting open zee is.

Doordat de bodem van de zee niet vlak is kan men plotseling veel dieper in het water staan. Zeker voor mensen die niet zo goed kunnen zwemmen, kan dit gevaarlijke situaties opleveren.
In zee leven diverse beesten die soms hinderlijk zijn, zoals kwallen. Doorgaans is een kwalle beet alleen vervelend en geeft het irritaties van de huid. Voornamelijk bij oostenwind zullen kwallen op het strand te vinden zijn.
De Reddingsbrigade probeert mensen te waarschuwen en van gevaarlijke plekken weg te houden. Als het zwemmen gevaarlijk is dan zal er op de reddingspost een gele vlag gehangen worden.

Als het onverantwoord is om te zwemmen, dan zal een rode vlag opgehangen worden. Bijvoorbeeld bij dreigend onweer.

Strandregels

Het strand is een recreatiegebied waar veel mensen gebruik van willen maken.
Om dat in goede banen te leiden heeft de gemeente Den Helder het APV (algemene
plaatselijke verordening) opgesteld specifiek voor het strand. Enkele regels
zijn:

Zwemmen

Zwemmen is alleen toegestaan binnen de denkbeeldige lijn tussen de koppen van de strekdammen, zwemmen bij de strekdammen kan levensgevaarlijk zijn!
Het is verboden zich met een luchtbedd of kussen, een opblaasbare band of een andervoorwerp dat als drijfmiddel kan worden gebruikt, in zee te begeven of te bevinden.

Watersport

Het is verboden met een vaartuig tussen de strekdammen langs het strand te varen, motorvaartuigen zijn alleen in het botenvak toegestaan.
Het is verboden om met een gemotoriseerd vaartuig, sneller te varen dan 20 km/u langs de kust, het gebruik van waterscooters is verboden.
Zeilen en surfen is toegestaan tussen de kilometerpalen 6.4 – 7.8 en 3.4 – 5.2.

Sportvliegeren

Sportvliegers oplaten die bestuurbaar zijn door middel van twee of meer stuurlijnen is alleen toegestaan op strandslag Julianadorp tussen de kilometerpalen 6.0 – 6.2 en Strandslag Duinoord tussen de kilometerpalen 3.2 – 3.4

Naakt recreëren

Naakt recreëren is alleen toegestaan op strandslag Falga tussen de kilometerpalen 4.09 en 5.0.

Honden

Honden dienen aangelijnd te zijn tussen 10.00 uur en 19.00 uur in de periode van 1 mei tot 1 oktober en de uitwerpselen van honden dienen door de eigenaar te worden opgeruimd.

Ruitersport

Het is verboden gedurende het tijdvak van 1 mei tot 1 oktober, van 09.00 tot 19.00 uur, op het strand een paard of een ander rijdier te berijden of mee te voeren.

Vuur

Een (kamp)vuur is verboden hiervoor kan wel een ontheffing aangevraagd worden bij de gemeente.

Meelopen bij de strandbewaking

In hoogseizoen worden de posten bezet door betaalde krachten aangevuld met vrijwilligers. In de weekenden van het voor- en naseizoen worden de posten bemand door vrijwilligers. In hoogseizoen worden de posten bezet door betaalde krachten aangevuld met vrijwilligers. In de weekenden van het voor- en naseizoen worden de posten bemand door vrijwilligers.