Reddingsbrigade Den Helder

Reddingsbrigade vorige week elf keer in actie bij levensbedreigende situaties

07-08-2017NOORD-HOLLAND - De Reddingsbrigade is afgelopen week in Noord-Holland elf keer betrokken geweest bij een reddingsoperatie waarbij een leven in de waagschaal lag.

Dat blijkt uit de weekcijfers van de Reddingsbrigade, die op verzoek van NH Nieuws zijn geregionaliseerd. Kanttekening daarbij is dat alleen reddingsoperaties in de Veiligheidsregio's Noord-Holland Noord en Kennemerland zijn meegerekend. Voor de Veiligheidsregio's Gooi- en Vechtstreek en Zaanstreek-Waterland zijn geen cijfers bekend. 

Landelijk achttien situaties
Het aantal reddingsoperaties waarbij levens op het spel staan ligt in Noord-Holland relatief hoog, zo blijkt uit de cijfers. Kwamen de hulpverleners in Noord-Holland vorige week dus elf keer in actie bij dergelijke gevallen, landelijk ging het in hetzelfde tijdsbestek om achttien levensbedreigende situaties. 

In totaal zijn de hulpverleners afgelopen week 169 keer uitgerukt in onze provincie. Daarbij is twintig keer hulp verleend aan een zwemmer of bader die in problemen was gekomen, negen keer hulp verleend aan mensen aan boord van schepen en twee keer is hulp verleend aan kiters.

Vermiste kinderen
In verreweg de meeste gevallen (104x) traden de brigadiers op als EHBO'er. Vijftien keer kwamen ze in actie om vermiste kinderen op te sporen en met hun ouders te herenigen en zeven keer ging het om hulp aan dieren. Landelijk kwam de Reddingsbrigade in totaal 394 keer in actie.

Volgens woordvoerder Elske Hoving valt het op dat de Reddingsbrigade ondanks de vooralsnog matige zomer toch vaak in actie moet komen. "Het is geen supermooi weer, maar er zitten toch veel heftige acties tussen."

Ze verwijst naar vorige week, toen de zee door de weersomstandigheden onstuimig was. "Als je dat niet gewend bent, kun je verrast worden. Daarom blijven we aandacht vragen voor zwemmen in open water."

Bron: NH Nieuws