Reddingsbrigade Den Helder

Moeder en kinderen uit zee gered

21-07-2017Julianadorp – Bij het strand van Julianadorp heeft de Reddingsbrigade vrijdagmiddag een moeder en haar vier kinderen uit zee gered. De Duitse toeristen kwamen tijdens een zwempoging vrijwel meteen in de problemen toen ze in een mui terechtkwamen.

Redder Maarten en zijn collega’s waren er snel bij. “We zijn alert, want het is druk en een lastige dag om te zwemmen. Door een sterke zuidwestenwind en de versterking van de getijdenstroom is de mui-stroom heel sterk. Iedereen die te dicht in de buurt komt, wordt door ons gewaarschuwd.” De moeder en haar kroost, in de leeftijd van 7 tot 16 jaar, stapten nietsvermoedend de zee in. “We zagen meteen dat ze dicht bij de mui stonden. Op het moment dat we naar ze toe willen lopen om ze te waarschuwen, zien we dat ze in de problemen komen.” De moeder en kroost belanden in een mui, die hen zeewaarts trok.

Maarten en zijn collega’s twijfelden geen moment en renden het water in. Daar wisten ze iedereen al zwemmend uit de stroming en het water te bevrijden. Alle slachtoffers werden veilig naar de kant gebracht. Daar bleek dat alle kinderen water binnen hadden gekregen en snijwonden hadden van de naastgelegen strekdam. De verwondingen lijken mee te vallen, maar ze zijn ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. “De moeder kwam er zonder kleerscheuren vanaf, maar ze is wel erg geschrokken. De kinderen natuurlijk ook.”

Maarten benadrukt hoe belangrijk het is om op de vlaggen te letten. “Kijk goed naar de borden, en luister ook naar de aanwijzingen van het reddingspersoneel. Als je toch in een mui terecht komt: probeer niet tegen de stroom in te zwemmen, maar laat je eerst meevoeren tot buiten de stroming en zwem dan terug.”

Bron: Den Helder Actueel
Foto: Dave de Boer (Reddingsbrigade Den Helder)