Reddingsbrigade Den Helder

Jongens (17) redden verwarde man uit zee: "Ik bleef roepen dat hij terug moest komen"

20-06-2017Den Helder - Twee medewerkers van de reddingsbrigade hebben gistermiddag, buiten hun diensttijd om, een verwarde man uit zee gered. Sven en Dennis (beide 17) reden met hun scooters over de dijk, toen ze iemand zonder schoenen aan de waterkant zagen zitten: "Je kijkt toch anders als je bij de brigade zit, en hij gedroeg zich vreemd."
Daarom bedenken de jongens zich geen moment. "Ik stapte van de scooter af en liep zijn kant op", vertelt Sven aan NH Nieuws. "Op dat moment zie ik dat hij zijn jas uittrekt en zo de zee inloopt. Ik riep dat het te gevaarlijk was en dat hij terug moest komen, maar hij zei dat hij wilde zwemmen."
 
Eigen veiligheid
De man ligt in het water op een plek waar de stroming sterk is. "Ik wilde wel achter hem aan, maar heb toch aan mijn eigen veiligheid gedacht. Daarom vroeg ik Dennis om 112 te bellen." Sven blijft ondertussen roepen dat de man terug moet komen. "Ik hield contact met hem, zodat hij me aan bleef kijken." Ondertussen trekt hij zelf ook zijn kleding uit, klaar om in actie te komen.
 
"Toen kwam hij gelukkig weer wat meer onze kant op. Ik ben het water ingelopen en heb hem aan zijn armen meegetrokken richting de kust." Samen met een toegesnelde politieagent lukt het Sven om de man de dijk op te tillen.
 
Trots
De man is onderkoeld en wordt met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De jongens krijgen niks dan lof voor hun reddingsactie. "Ik ben wel een beetje trots op ons ja, maar ik ben blij dat we op deze manier gehandeld hebben. Ik had het mezelf niet vergeven als we door waren gereden."
 
Bron: nhnieuws.nl
Foto: Reddingsbrigade Den Helder