Reddingsbrigade Den Helder

Moderne reddingspost geopend op strand Julianadorp

30-06-2016


Julianadorp – Op het strand van Julianadorp, nabij Paal 6, is woensdagmiddag de nieuwe strandpost geopend van de Stichting Strandexploitatie Noordkop, Waar in het hoogseizoen de jaarlijks ingehuurde strandwachten en leden van de reddingsbrigade gebruik van mogen maken. De opening werd verricht door wethouder Edwin Krijns. Namens de stichting strandexploitatie Noordkop (SNN) was Jan Roelofsen aanwezig.

Roelofsen is erg blij met deze aanwinst. “We hebben strandwachten uit het hele land en die moet je in het zomerseizoen altijd ergens onderbrengen. Vaak gebeurt dat in huisjes of op een camping. Dan heb je ook altijd het vervoer van de strandwachten van hun logeerplek naar hun werkplek. Kortom, het is veel handiger en goedkoper om ze hier op de werkplek te hebben en dat kan nu.”

De post herbergt diverse slaapplaatsen en het is voor de strandwachten zelf natuurlijk fantastisch om hier op het strand te wonen en te werken. Ook zijn er nieuwe communicatievoorzieningen voor de reddingsbrigade aanwezig in het gebouw. Voor de strandbezoeker zijn er (invaliden) toiletten. Het werk van de strandwacht is wel veel leuker geworden doordat ze nu zelf dag en nacht daar kunnen vertoeven. Men hoopt dat zoiets zich ook laat vertalen door nieuwe aanmeldingen. “Ja, dit is natuurlijk een heel leuke vakantiebaan”, zegt Roelofsen “En daarbij komt, ze hoeven het niet voor niets te doen. Een strandwacht krijgt, voor zijn of haar werk, ook een leuke vergoeding.”


Noodzakelijk
Het aanzien van het nieuwe gebouw op het strand ziet er goed uit. Volgens Frans Slee van de bouwcommissie is het ook een stevig gebouw en dat mag ook wel, want het blijft twaalf maanden per jaar staan en moet dus wel tegen een stormstootje kunnen. “Een dergelijk gebouw als dit kun je ook niet zomaar even uit elkaar halen”, zegt Slee, terwijl het bezoek een rondleiding krijgt. Wethouder Krijns was er ook en hij vertelt dat het een noodzakelijk iets was dat hier een goede reddingspost kwam. “De oude post zat in een soort containerkeet en was dringend aan vervanging toe. We zijn als gemeente erg blij met dit onderkomen. Het straalt ook iets professioneels uit en dat geeft de bezoeker van het strand een goed gevoel. Voeg daar de bekwaamheid van de strandwachten nog aan toe en dan is dat goede gevoel volkomen terecht”, aldus de wethouder.


Peter Leydekkers van windmolenvereniging De Eendracht was er ook en hij had een cadeautje meegenomen in de vorm van een financiële bijdrage voor de aanschaf van twintig zonnepanelen op het dak van de strandpost. “We zijn blij dat we een bijdrage konden leveren om dit gebouw duurzamer en energieneutraal te maken. Met de huidige prijs van de zonnepanelen en de te verwachten opbrengst is deze voorziening een goede keuze geweest”, aldus Leydekkers.

Tekst en foto’s: Cor Buschman
Bron: Den Helder Actueel